Bästa Cykellåset 2023: En guide till säkra cykellås

Cykeln är en investering i både hälsa och miljö, och att skydda den från stöld är av yttersta vikt. Valet av rätt cykellås spelar en central roll i detta skydd. I denna artikel utforskar vi olika typer av cykellås och svarar på några vanliga frågor kring det bästa cykellåset du kan välja till cykel, det säkraste cykellåset, vad man ska ha för cykellås, och om kedjelås är ett bra val.

Vilken typ av lås är bäst till cykel?

Valet av cykellås beror mycket på dina personliga omständigheter, som var du brukar parkera din cykel och hur länge. Här är några populära typer av cykellås:

  • U-lås (D-lås): U-lås är kända för sin styrka och motståndskraft mot olika typer av angrepp. De är ofta en bra balans mellan säkerhet, vikt och användarvänlighet. De här brukar generellt alltid vara godkända av försäkringsbolaget
  • Kedjelås: Kedjelås erbjuder flexibilitet och är bra om du behöver låsa fast din cykel runt större objekt. De lite kraftigare varianterna brukar vara godkända av försäkringsbolaget.
  • Vajerlås: Vajerlås är lätta och flexibla, men erbjuder generellt lägre säkerhet jämfört med U-lås och kedjelås. De brukar aldrig vara godkända av försäkringsbolagen.
  • Hopfällbara lås: Dessa lås kombinerar flexibiliteten hos kedjelås med styrkan hos U-lås. De lite kraftigare brukar vara godkända av försäkringsbolagen.
  • Ramlås: Fastmonterat vid bakhjulet. Låser endast bakhjulet och går ofta att komplettera med vajer eller kättinglås. De brukar oftast vara godkända av försäkringsbolagen.

Genom de lås vi jämfört är ABUS Granit X-Plus 540 ett av de säkraste cykellåsen på marknaden du kan köpa 2023, enligt både Cykellabbet och Hemfakta​ & Göteborgs-Posten1​​2​. Detta lås har fått högsta betyg på säkerhetskalan och är känt för sin robusta konstruktion som kan stå emot svåra angrepp. ABUS Granit X-Plus 540 är särskilt rekommenderat för de som söker extremt hög säkerhet och är beredda att investera lite mer i sitt cykellås. Bygellås är generellt det säkraste alternativet du kan välja.

En annan stark konkurrent som har uppmärksammats är Kryptonite Evolution S4, som rankades högst i ett test utfört av Göteborgs-Posten, tätt följt av Abus Granit Xplus som är nämnt ovan och Trelock BS4503​. Kryptonite är ett annat välrenommerat märke känt för sina säkra cykellås, och dess Evolution-serie erbjuder solid säkerhet mot de flesta typer av angrepp.

Samtidigt betonar källorna att valet av det säkraste cykellåset också beror på individuella faktorer som hur och var du använder din cykel. Det är viktigt att överväga dessa faktorer samt att vara beredd att spendera en rimlig summa pengar för att få ett lås som erbjuder högsta möjliga skyddsnivå för din cykel.

Se ABUS Granite X-PlusSe TrelockSe Kryptonite Evolution

Godkända cykellås för försäkringsbolag

Försäkringsbolag har ofta specifika krav på de typer av cykellås som de godkänner i sina försäkringsvillkor. Godkända cykellås är ofta testade och certifierade av oberoende organisationer för att säkerställa en hög säkerhetsstandard. Genom att välja ett godkänt cykellås ökar du chansen att ditt försäkringskrav blir godkänt om din cykel skulle bli stulen. Det är alltid rekommenderat att kontrollera med ditt försäkringsbolag vilka cykellås de godkänner, och om möjligt välja ett lås som överträffar deras minimikrav för att ge din cykel ett ännu bättre skydd.

Kodlås och vajerlås är aldrig godkända

Sök om ditt lås är godkänt: https://www.sbsc.se/hitta-certifikat/#/produkter/kategori/cykellas/1/

Vilket är den säkraste typ av cykellås?

Säkerheten hos ett cykellås mäts oftast i dess förmåga att stå emot tjuvarnas angrepp och hur länge det kan göra det. U-lås och hopfällbara lås brukar rankas högst när det gäller säkerhet, särskilt de modeller som är tillverkade av hårdare metaller som kan stå emot sågning och klippning.

Kodlås eller nyckel?

I nuläget finns det inget kodlås som är godkänt av försäkringsbolaget, även om de håller samma säkerhetsnivå som en motsvarighet med nyckel som är godkänt. Det kan vara ett alternativ, för att slippa nycklar och risken att tappa bort nycklar. Men man ska vara medveten om att hemförsäkringen generellt inte täcker stölden då, även om det är lika säkert som ett lås med nyckel.

Vad ska man ha för cykellås?

Det är rekommenderat att ha ett lås som matchar värdet på din cykel och de risker du utsätter den för. Om du parkerar din cykel på högriskplatser eller under längre perioder, kan det vara värt att investera i ett högkvalitativt U-lås eller hopfällbart lås.

Alla lås kan tjuven ta sig igenom


Inget lås är 100% säkert, tyvärr. Men risken för stöld minskar avsevärt om du väljer ett kvalitetslås och följer vissa säkerhetstips. Ett bra lås kan avskräcka tjuvar och göra det svårare för dem att snabbt komma åt din cykel, vilket i sin tur ökar chansen att de ger upp och går vidare till ett enklare mål.

Är kedjelås bra?

Kedjelås erbjuder en bra balans mellan säkerhet och flexibilitet. De är oftast längre och kan låsa din cykel på platser där andra lås kanske inte passar. Kedjelås av hög kvalitet som är tillverkade av härdat stål kan erbjuda mycket god säkerhet, medan tunnare och billigare kedjelås kan vara mer sårbara för angrepp.

Att välja rätt cykellås handlar om att förstå dina egna behov och riskerna med där du parkerar din cykel. Genom att investera i ett kvalitativt lås och följa goda låsningspraxis kan du hjälpa till att hålla din cykel säker och njuta av många års cykling.

Se Kedjelås

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *